Hypnose en hypnotherapie

Snelle blijvende veranderingen met behulp van hypnose

Vliegangst!!!!

Vliegangst

Ervaringen:

Ervaringen die mensen hebben tijdens een vliegreis verschillen heel erg van elkaar. De één vindt het heerlijk en geniet volop van de vlucht, maakt mooie foto's en lacht veel terwijl een ander het als een regelrechte ramp ervaart. Breekt het zweet je letterlijk uit wanneer je een vliegtuig in stapt? Dan heb jij, net als één op de drie Nederlanders, last van vliegangst. Vliegangst komt veel voor. Eén derde van de volwassen mensen heeft last van vliegangst. Soms heel erg, soms een beetje. Niemand wordt ermee geboren, het kan iedereen overkomen. Vaak is het een gevolg van andere klachten, zoals claustrofobie, angst voor ongelukken, hoogtevrees of controledrang. Heel vervelend natuurlijk, zeker als het ervoor zorgt dat je bepaalde bestemmingen vermijdt. Gelukkig is vliegangst goed te behandelen.Vakantie en vliegangst

De vakantie staat voor de deur...... Al vanaf het boeken van de reis zie je stiekem op tegen de vlucht die komen gaat. Soms word je midden in de nacht, badend in het zweet, wakker en ben je vastbesloten om de reis af te zeggen. Je weet zeker dat het vliegtuig gaat verongelukken als jij erin zit. En toch zet je door (omwille van het gezin, om niet af te gaan, etc...) en ga je de reis maken. Al voor je de lucht ingaat voel je je hartslag omhoog gaan, je mond wordt droog en krijgt een misselijk gevoel wat langzaam steeds sterker wordt. Die misselijkheid wordt steeds sterker en maakt uiteindelijk plaats voor paniek. Je zweet enorm en staat op het punt een hyperventilatie aanval te krijgen. Je kan niet meer logisch nadenken en alleen maar hopen dat deze hel snel voorbij is. De vlucht lijkt wel dagen te duren, waar de werkelijke tijd slecht enkele uurtjes is. Tijdens de vlucht ervaar je nog even turbulentie die je paniekgevoel nog verder omhoog laat schieten. Dan wordt eindelijk de daling ingezet en neem je de verhoogde misselijkheid, die daardoor weer ontstaat, voor lief want het einde komt in zicht. Zwetend en verkrampt voel je het vliegtuig weer contact maken met de grond en krijg je weer een beetje lucht. Je weet het zeker.... Dit wil je nooit meer. Je komt aan op de vakantiebestemming en je kan eindelijk alles even van je afzetten en heerlijk genieten. Maar na een paar dagen komt alweer het beeld voor de terugreis omhoog. Weg is die heerlijke vakantierust want ook tijdens de rest van de vakantie is er de angst voor de vlucht naar huis. Het gevolg is dat je vliegen liever vermijdt. Vliegangst kan je reislust en je leven daardoor behoorlijk beperken.

Werk en vliegangst

Voor iedereen die voor zijn werk regelmatig naar het buitenland moet met het vliegtuig is het niet te doen om last te hebben van vliegangst. Dat resulteert in ziekmeldingen, mensen die van baan veranderen of nooit voor die promotie gaan waarbij ze weliswaar hun droombaan zouden hebben, maar ook zouden moeten gaan vliegen.Wat te doen tegen vliegangst?

Wil je je vliegangst overwinnen, dan moet je eerst heel duidelijk identificeren waarvoor je precies bang bent. Maken grote hoogtes je bang of word je misschien nerveus van het feit dat je met erg veel mensen in een kleine ruimte zit, waar je niet zomaar uit kan? Maak je je zorgen over de veiligheid van het vliegtuig of word je ongemakkelijk van het feit dat je geen vaste grond onder je voeten hebt?

Wanneer je heel precies kan aanduiden waarvoor je bang bent, maak je de angst heel wat kleiner en kan je je daarop focussen. Dat maakt het heel wat eenvoudiger om vliegangst te overwinnen.

Een andere tip is dat je je angst in kleine stapjes gaat aanpakken. Een uitstapje naar de luchthaven kan een belangrijke eerste stap zijn in het overwinnen van je vliegangst. Je hoeft niet meteen op een vliegtuig te stappen, maar je kan de vliegtuigen zien opstijgen vanuit de aankomsthal totdat je jezelf er comfortabel bij voelt.

Kijk naar de verschillende vliegtuigen en je zal merken dat er heel weinig is om bang voor te zijn: alles verloopt volgens een zorgvuldig patroon. Wanneer je vertrouwd bent met de luchthaven als omgeving, zal je veel minder snel zenuwachtig worden wanneer je echt beslist om te vliegen.

Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen wanneer je je vliegangst wil overwinnen, is jezelf goed inlichten. Je hoeft maar even op internet te zoeken om te merken dat vliegen eigenlijk één van de veiligste manieren van transport is.

Wanneer een vliegtuig crasht, is dat meteen groot nieuws en dat maakt veel mensen bang om te vliegen, maar je hoeft jezelf niet bang te laten maken door de media: de feiten staan aan jouw kant wanneer je je vliegangst wil overwinnen. Statistisch gezien is zelfs de autorit naar de luchthaven gevaarlijker dan de vlucht zelf.

Wat je verder nog kunt doen:

Medicijnen:

Via de huisarts kunnen er wel medicijnen gehaald worden tegen vliegangst. Dit zijn medicijnen om rustig te blijven of te slapen. (Oxazepam en xanax)

Tips tegen vliegangst:

  Probeer suikers en cafeïne te laten staan, dit wakkert juist je angst en onrust aan

  Probeer te ontspannen! Een ademhalingsoefening of (spier)ontspanningsoefening kan al wonderen doen

  Onthoud dat vliegen één van de meest veilige vormen van reizen is. De kans dat er iets gebeurt, is vele malen kleiner dan wanneer je fietst of autorijdt

  Leidt jezelf af. Kijk uit het raam, praat met je buurman of vrouw of lees een boek en focus je op iets dat je positieve aandacht trekt

  Praat voor je reis met je medereizigers en stel hen op de hoogte

  Probeer te slapen tijdens de reis
Wil je hier sneller vanaf of lukken deze tips niet!!!

dan kan je altijd een afspraak met ons maken om er met 1-3 sessies al vanaf te zijn.KLIK HIER voor meer info over angsten